Eten: een patroon of een probleem

Als je dit leest is er misschien iets aan de hand met je eetgewoontes en je gewicht. Je wordt niet gelukkiger van eten maar je eet te veel of te weinig. Mogelijk lijdt je gezondheid er zelfs onder. Ik kijk hier niet naar als een eetverslaving of eetstoornis. Zo’n etiket beperkt je mogelijkheden en het levert je niets op. Daarom zie ik het als probleem of uitdaging; dat is iets om op te lossen. Je kunt hiervoor één op één terecht.

Obesitas en Binge eating disorder

afvallen met Espracom

Als je last hebt van overgewicht ben je bepaald niet de enige. Het is een steeds vaker voorkomende welvaartsziekte met als oorzaak meestal een combinatie van te veel en verkeerd eten met te weinig beweging. Wanneer je te zwaar bent, raakt je lichaam op den duur ontregeld en overbelast. Er ontstaat vergrote kans op hart- en vaatziekten, diabetes, slijtage aan knieën en andere gewrichten. Soms is er sprake van erfelijke belasting voor overgewicht; dat kan medisch worden vastgesteld.

In ernstige gevallen is er sprake van obesitas. Je lichaam moet dan zelfs in rustende toestandpermanent overuren maken om alles op gang te houden. Bij binge eating disorder is er sprake van eetbuien, waarbij ongecontroleerd eten plaatsvindt.

Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Diëten helpen vaak niet omdat mensen na verloop van tijd weer terugvallen in hun oude gedrag. Hierdoor begint het jojo-effect. Waar komt jouw eetgedrag eigenlijk vandaan? Waarom lukt het je niet om deze blijvend te veranderen? 

Vaak zijn problemen met eten terug te voeren op onbewuste negatieve overtuigingen over jezelf; de manier waarop je tegen jezelf aankijkt. Akelig diepgewortelde gevoelens zijn het, dat zeker; het gevoel dat je eigenlijk waardeloos bent, er niet mag zijn, geen liefde verdient... Soms echter is er een andere oorzaak. 

Om niet-functionele eetgewoontes blijvend te kunnen veranderen moet de oorzaak worden aangepakt. Ik ga samen met jou op ontdekkingsreis naar dat wat je nodig hebt om te kunnen veranderen. Ontdek de blokkades, valkuilen en belemmerende overtuigingen in jezelf en werk ze weg voor duurzame verandering van jouw eetgedrag.

Dieet?

Om af te vallen zul je in de meeste gevallen anders moeten gaan eten. Ik noem dat echter geen dieet, want voor velen is dieet een woord waarbij gelijk negatieve ervaringen de kop opsteken. Ik zie het liever als een veranderd eetpatroon.

Naast een veranderd eetpatroon is het verstandig zo mogelijk meer te bewegen. 

Natuurlijk krijg je de nodige handvatten aangereikt voor een gezond eet- en leefpatroon.

Ben je zover?

Durf je het aan? Durf je anders te gaan denken over jezelf en eten; durf je te veranderen? Ben je klaar voor jouw nieuwe eet- en leefpatroon? Neem dan contact met me op.

Bij voldoende aanmeldingen start ik ook een doorgaande groep op, waarvan de deelnemers elkaar kunnen steunen en stimuleren tijdens hun proces, ervaringen met elkaar kunnen delen of samen kunnen gaan sporten. In de praktijk is gebleken dat dit helend en ondersteunend werkt.